Cepts pildīts ķirbītis – ātri un garšīgi

Tikai rudenī man kārojas ķirbji. Vispār ķirbjus atklāju tikai pāris gadus atpakaļ. Līdz tam man šie apaļie bumbuļi vispār nekādu interesi neizraisīja, ja nu vienīgi saldi samarinēti gabaliņi burciņā. Tagad veikalā nedrīkstu iet, jo noteikti es jau atkal stiepšu mājās kārtīgu maisiņu ar ķirbīšiem.

Kad runa iet par ķirbju ēšanu visi uzreiz iedomājas tos klasiskos Latvijas ķirbjus. Jā tie man arī negaršo, man nepatīk tā izteiktā specifiskā ķirbja garša un šajā rakstā par šiem ķirbjiem neies runa. Bet kad pamēģina muskata ķirbi, riekstu ķirbīti vai kādu no cepamajiem tā jau ir pavisam cita garša.

Viens no maniem TOP ēdieniem rudenī ir cepts ķirbis. Ātri un garšīgi.

Es ķirbjus pērku Rimi, lielākā izvēle un skaidri salikti pa kastēm un groziem. Neesmu ķirbju šķirņu eksperts tādēļ viegli varu nokļūdīties un nopirkt cepamā ķirbja vietā dekoratīvo vai muskata ķirbja vietā halovīna vai Latvijas.

Receptei nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 4-5 cepamie ķirbīši
  • malta gaļa ap 700g
  • sīpols, ķiploks
  • sāls, pipari
  • cietais siers (var arī nebūt)
  • cepamais papīrs (var arī nebūt)

Lai pagatavotu pildītu ķirbi, izvēlos tādu kam ir maksimāli plakana apakša, lai krāsnī tas neveltos apkārt.

Lūk šādi izskatās ķirbis cepšanai krāsnī.

Ķirbis patiešām nav liels. Tāda smuka maza bumbiņa.

Es parasti cepu četrus vai piecus vienā reizē.

Ķirbjus kārtīgi nomazgāju. Tad lieku ķirbīti uz sāna un ar lielo nazi lēnām ripinot ķirbi iegriežu mizu, lai varētu nogriezt cepurīti. Pēc tam ņemu mazo nazīti un durot iekšā pa mazam gabaliņam griežu nost cepurīti. Ķirbis ir paciets tādēļ būs nedaudz jāpacīnās.

Cepurīti griežu plānu, jo nav jau tas ķirbis tik liels. Kad cepure nost tad izgriežu virspusējo daļu tik lielu lai ar lielo ēdamkaroti var tikt klāt sēkliņām.

Kad cepurīte nost, ar ēdamkaroti izkasu ārā sēkliņas. Vēl sēkliņu izņemšanai ideāls rīks ir saldējuma bumbu karote -asas malas un ērts rokā.

Centies ķirbi nesavainot, lai cepot no tā netek ārā mitrums.

Tālāk lieku uz karstas pannas malto gaļu. Kad gaļa mazliet pacepusies, pievienoju smalki sagrieztu sīpolu, ķiploku, sāli, piparus un citas garšvielas, ko vēlos.

Gaļu var gatavot savā gaumē, droši var likt klāt tomātus savā sulā, dažādas mērces utt. Es nākošreiz noteikti taisīšu pildījumu līdzīgu kā liek lazanjā.

Kad gaļa gatava, lieku uz cepam-pannas cepamo papīru un sāku pildīt ķirbīšus. Man patīk kārtās likt iekšā rīvēto Džiuga sieru.

Iesaku gaļu ar ēdamkaroti stingri iepresēt. Lai sanāk vairāk pildījuma.

Liekam ķirbīšiem virsū vāciņus un sakarsētā krāsnī iekšā. Cepu 220 grādos aptuveni 20-25 min. Vairāk gan nevajag, jo tad ķirbis paliek sauss.

Ja man ir siers tad īsi pirms cepšanās laika beigām es izņemu ķirbīšus un uzberu tiem sieru virspusē, tad atpakaļ krāsnī.

Iesaku sieru uzbērt vairāk, man bija palicis pavisam nedaudz, lai visiem ķirbjiem pietiktu, bēru maz.

Vēl kādas 5 min pacepu bez cepurītēm, lai siers kārtīgi izkūst un gatavs.

Šo recepti rudenī bieži izmantoju, jo uzskatu to par veselīgu un arī diētisku (protams ja siera daudzumu samazina līdz minimumam). Tā kā pati aktīvi nodarbojos ar sportu uzskatu, ka ir jāēd pašas gatavots. Ja ievēroji, šeit netika likt klāt papildus eļļa vai cita taukviela, kas manuprāt jau ir pirmie 3 soļi pretī veselīgam un diētiskam.

Otru vēl ātrāku recepti meklē manā Facebook lapā – pie posta par šo recepti. 😉

Ja patika šis raksts tad būšu priecīga, ja sekosi man Facebook, kur es pievienoju savus jaunākos rakstus par rokdarbiem, virtuvi un maniem skaistumkopšanas atklājumiem.

Dalīties