Receptes,  Zupas

Klasiskā frikadeļu zupas recepte

Šeit ir vienkārša un garšīga frikadeļu zupas recepte latviešu gaumē. Tā ir sātīga, mājīga un ideāli piemērota vēsākām dienām. Porcijas paredzētas aptuveni 4–6 personām.Frikadeļu zupas recepteSastāvdaļas:

Frikadelēm:

  • 400 g maltās gaļas (liellopa, cūkgaļas vai jaukta)
  • 1 ola
  • 2 ēdamkarotes rīvmaizes (vai auzu pārslas)
  • 1 neliels sīpols (smalki sagriezts vai sarīvēts)
  • Sāls un pipari pēc garšas
  • 1 tējkarote kaltētu garšvielu (piemēram, pētersīļi, dillītes vai gaļas garšviela)

Zupai:

  • 2 litri ūdens vai buljona (vistas, liellopa vai dārzeņu)
  • 3–4 vidēji kartupeļi (nomizoti un sagriezti kubiņos)
  • 2 burkāni (sagriezti ripiņās vai kubiņos)
  • 1 sīpols (smalki sagriezts)
  • 1–2 ķiploka daiviņas (pēc izvēles, smalki sakapātas)
  • 1 lauru lapa
  • Sāls un pipari pēc garšas
  • 1 ēdamkarote eļļas vai sviesta (cepšanai)
  • Svaigi zaļumi (pētersīļi vai dilles) pasniegšanai
  • Skābais krējums (pēc izvēles, pasniegšanai)

Pagatavošana:

  1. Frikadeļu sagatavošana:
    • Bļodā sajauc malto gaļu, olu, rīvmaizi, smalki sagriezto sīpolu, sāli, piparus un garšvielas.
    • Rūpīgi samīca masu, līdz tā ir viendabīga.
    • Ar mitrām rokām veido mazas frikadeles (apmēram valrieksta lielumā). Noliec tās malā uz šķīvja.
  2. Zupas pamatnes gatavošana:
    • Lielā katlā uzkarsē ūdeni vai buljonu.
    • Kamēr ūdens sildās, pannā uzkarsē eļļu vai sviestu un apcep smalki sagriezto sīpolu un ķiplokus (ja tos lieto), līdz tie kļūst zeltaini un aromātiski.
  3. Dārzeņu pievienošana:
    • Kad ūdens katlā sāk vārīties, pievieno sagrieztos kartupeļus un burkānus.
    • Pievieno apceptos sīpolus, lauru lapu, sāli un piparus. Vāra uz vidējas uguns apmēram 10 minūtes, līdz dārzeņi sāk mīkstināties.
  4. Frikadeļu pievienošana:
    • Pa vienai uzmanīgi liec frikadeles zupā. Kad visas ir pievienotas, vāra vēl 10–15 minūtes, līdz frikadeles ir gatavas (tās kļūs stingras un vairs nebūs rozā iekšpusē) un kartupeļi mīksti.
  5. Garšas pielāgošana:
    • Nogaršo zupu un, ja nepieciešams, pievieno vēl sāli vai piparus. Izņem lauru lapu.
  6. Pasniegšana:
    • Pasniedz zupu karstu, pārkaisot ar svaigiem zaļumiem (pētersīļiem vai dillēm). Pēc vēlēšanās var pievienot karoti skābā krējuma.

Padomi:

  • Ja vēlies bagātīgāku garšu, buljonu vari aizstāt ar mājās gatavotu kaulu buljonu.
  • Zupai var pievienot citus dārzeņus, piemēram, seleriju vai papriku, atkarībā no gaumes.
  • Frikadeles var iepriekš apcept pannā, lai tās iegūtu zeltainu garoziņu, bet tas nav obligāti.