
Klasiskā frikadeļu zupas recepte
Šeit ir vienkārša un garšīga frikadeļu zupas recepte latviešu gaumē. Tā ir sātīga, mājīga un ideāli piemērota vēsākām dienām. Porcijas paredzētas aptuveni 4–6 personām.Frikadeļu zupas recepteSastāvdaļas:
Frikadelēm:
- 400 g maltās gaļas (liellopa, cūkgaļas vai jaukta)
- 1 ola
- 2 ēdamkarotes rīvmaizes (vai auzu pārslas)
- 1 neliels sīpols (smalki sagriezts vai sarīvēts)
- Sāls un pipari pēc garšas
- 1 tējkarote kaltētu garšvielu (piemēram, pētersīļi, dillītes vai gaļas garšviela)
Zupai:
- 2 litri ūdens vai buljona (vistas, liellopa vai dārzeņu)
- 3–4 vidēji kartupeļi (nomizoti un sagriezti kubiņos)
- 2 burkāni (sagriezti ripiņās vai kubiņos)
- 1 sīpols (smalki sagriezts)
- 1–2 ķiploka daiviņas (pēc izvēles, smalki sakapātas)
- 1 lauru lapa
- Sāls un pipari pēc garšas
- 1 ēdamkarote eļļas vai sviesta (cepšanai)
- Svaigi zaļumi (pētersīļi vai dilles) pasniegšanai
- Skābais krējums (pēc izvēles, pasniegšanai)
Pagatavošana:
- Frikadeļu sagatavošana:
- Bļodā sajauc malto gaļu, olu, rīvmaizi, smalki sagriezto sīpolu, sāli, piparus un garšvielas.
- Rūpīgi samīca masu, līdz tā ir viendabīga.
- Ar mitrām rokām veido mazas frikadeles (apmēram valrieksta lielumā). Noliec tās malā uz šķīvja.
- Zupas pamatnes gatavošana:
- Lielā katlā uzkarsē ūdeni vai buljonu.
- Kamēr ūdens sildās, pannā uzkarsē eļļu vai sviestu un apcep smalki sagriezto sīpolu un ķiplokus (ja tos lieto), līdz tie kļūst zeltaini un aromātiski.
- Dārzeņu pievienošana:
- Kad ūdens katlā sāk vārīties, pievieno sagrieztos kartupeļus un burkānus.
- Pievieno apceptos sīpolus, lauru lapu, sāli un piparus. Vāra uz vidējas uguns apmēram 10 minūtes, līdz dārzeņi sāk mīkstināties.
- Frikadeļu pievienošana:
- Pa vienai uzmanīgi liec frikadeles zupā. Kad visas ir pievienotas, vāra vēl 10–15 minūtes, līdz frikadeles ir gatavas (tās kļūs stingras un vairs nebūs rozā iekšpusē) un kartupeļi mīksti.
- Garšas pielāgošana:
- Nogaršo zupu un, ja nepieciešams, pievieno vēl sāli vai piparus. Izņem lauru lapu.
- Pasniegšana:
- Pasniedz zupu karstu, pārkaisot ar svaigiem zaļumiem (pētersīļiem vai dillēm). Pēc vēlēšanās var pievienot karoti skābā krējuma.
Padomi:
- Ja vēlies bagātīgāku garšu, buljonu vari aizstāt ar mājās gatavotu kaulu buljonu.
- Zupai var pievienot citus dārzeņus, piemēram, seleriju vai papriku, atkarībā no gaumes.
- Frikadeles var iepriekš apcept pannā, lai tās iegūtu zeltainu garoziņu, bet tas nav obligāti.

